Vår historie

Gårdbruker og turistvært John J. Nermo fra Øyer eide en sæter ved Hornsjø, Nermo-setra.

I 1877 kom de første turistene fra Kristania til Nermo, overnattet hos ham og reiste dagen etter til Nermo-setra ved Hornsjøen i Øyerfjellet til det, som mange år senere ble til Hornsjø Høyfjellshotell.

Flere søkte til fjells i slutningen av 1800-tallet, og det ble etterhvert behov for flere overnattingsplasser ved Hornsjø.

Derfor begynte John J. Nermo å forberede bygningen av en større hytte på sin sæter i 1885. Det ble til en toetasjers hytte med åtte soverom, et kjøkken og en peisestue.

Hornsjø sanatorium 1903

Bilde fra spisesalen

I 1903 ble der bygget til, med bl.a. 10 nye soverom

 Nermo-familien solgte Hornsjø Sæterhotel, som det hette på den tida, i 1919, og hotellet hadde heretter flere forskjellige eiere.

I begynnelsen av 30’erne overtok ekteparet Bjørnebye vertskapet.

I 1938 kjøpte Nermo-familien hotellet tilbake, og Albert og Elisabeth Wedum (barnebarn av grundleggerne) blev vertspar.

De utvidet hotellet i flere omganger og gjorde det til Norges største høyfjellshotell med 401 senger.

Mellom de to verdenskrigene ble hotellet betraktet som et av de beste høyfjellshotellene i landet.

Under krigen (1940-45) hadde Hornsjø Høyfjellspensjonat, som det hette i krigsårene, i gjennomsnitt 510 gjester om måneden. Det var mange, men forklaringen var nok, at folk her fant ro og avslappet samvær med andre.

På 50 og 60 tallet var hotellet et populært reisemål for både utlendinger som nordmenn, og det vokste fra å være et pensjonat til et høyfjellshotell.

 

Nattvakten hadde en viktig funksjon på hotellet. Han var på en måte ikke bare nattvakt. Hans oppgaver var mangfoldige, så det var på mange måter han en måtte føle tillit til. Her er en arbeidsplan for nattvakten på 1950-tallet og opp til slutten av 1960-årene >>>

Nermo hadde skaffet en Horch-bil etter krigen. Militærbilen ble omgjort til en buss og kunne transportere gjester til Hornsjø.

Gjester foran det nye hotel, 1903

Ola Bjørnebye var nær venn med Thor Heyerdahl, som han hadde møtt på fjellet. Thor bodde ofte i sin mors hytte, som John Nermo fikk oppført ved Hornsjøen. 

Vinterstid i 30 årene ble gjestene hentet med reinsdyr

Helårs vei ble bygd i 1963, og veien fra Korsen i Øyerfjellet til Hornsjø ble åpnet i 1964, noe som ga helt nye muligheter for turisme i området

Tekst fra 18.08.64:

Flott dag for Wedum 

Åpnet akademiet av avdød Hornsjø-Korsen i Øyerfjellet åpner store muligheter for trafikk i dette Fjell området, men i utgangspunktet gitt en spesiell nytte av avdøde Albert Vedum på Hornsjø Høyfjellshotell.Og det ga han også Sjøl et uttrykk for da han under åpningen møttes med hotellets biler flagget. Wedum har i flere år jobbet hardt for å finne en helårsveisforbindelse til hotellet. Vel det er greit, Sjøl om han hadde noe ønske om å knytte hatter Gått mer mot mot Lillehammer. Men minst – en flott dag for Wedum var også søndag.

I 1972 ble Hornsjø Høyfjellshotell igjen utvidet med konferanserom, møterom, spisestue med plass til 350 gjester, svømmebasseng og badstue.

Som hotellet feiret 100-årsjubileum i september 1976 ble det bemerket at i det siste året hadde vært 50.000 gjestedøgn, og at hotellet var i besittelse av tre busser, seks biler, to traktorer og egen snøfreser.

I 1983 kjøpte Stiftelsen Felleseie Hornsjø Høyfjellshotell. Det ble grunnlaget for å fortsette hotellets stolte tradisjoner.

Kilder: Arvid Møller: Nermo – Fra gård til moderne turisme, 2014 historiekart , Gerd Agnethe Wedum: En opplevelse i fjelleventyr i årene 1876 – 2011

bilder fra historien vår